Wat maakt bamboekatoen zo geschikt voor de sauna?

Badjassen worden gekocht met verschillende doelen. Soms ben je gewoon op zoek naar een lekkere ochtendjas, soms wil je een goede badjas voor na het sporten en een andere keer zoek je naar een fijne saunabadjas. Voor die laatste categorie raden wij vaak bamboekatoen aan. Wat maakt bamboekatoen zo geschikt als saunabadjas?

Lekker op natte en droge huid

Het belangrijkste voor een saunabadjas is natuurlijk de vraag of het lekker zit op een natte huid. In de sauna kom je vaak of net uit een zwembad, of net uit een sauna wanneer je je badjas aantrekt en in beide gevallen zal je huid niet droog zijn. Het is dus belangrijk om een stof te nemen die daar goed tegen kan. Een badjas van fleece zouden wij bijvoorbeeld niet aanraden voor in de sauna. Bamboekatoen is dan wel weer heel geschikt om te dragen op een natte huid. Overigens, het zit ook heel lekker op een droge huid.

Bamboekatoen klinkt misschien een beetje raar, want hoe draag je nu weer bamboe? Toch is het katoen dat van deze plant gemaakt wordt heel erg zacht. De structuur van bamboekatoen die wij gebruiken voor onze badjassen, lijkt heel veel op die van badstof die van normaal katoen gemaakt wordt. Een badjas van bamboekatoen voelt dus in feite aan als een hele grote, zachte handdoek. Misschien vraag je je af: Als bamboekatoen zo veel op badstof lijkt, waarom dan niet gewoon een badjas van badstof kopen? Bamboekatoen heeft echter een paar voordelen tegenover normale badstof.

Een groot voordeel dat bamboekatoen als saunabadjas heeft, is dat het temperatuur regulerend is. In een warme omgeving voelt bamboekatoen lekker luchtig aan, terwijl het in een koudere omgeving juist je lichaam goed warm houdt. In de sauna is dat natuurlijk ideaal, als je afwisselend in koude en warme omgevingen bent. Bamboekatoen ademt goed en blijft daardoor altijd lekker zitten, zelfs als je zweet, of nat bent van het zwembad. Behalve dat bamboekatoen lekker zit, heeft het ook nog meer ‘verborgen’ voordelen, die bamboekatoen een heel goed materiaal maken voor kleding.

Hypoallergeen: gezond voor iedereen

Een eerste is dat bamboekatoen een hypoallergeen materiaal is. Dat betekent dat de kans dat je allergische reacties krijgt van bamboekatoen heel klein is. Voor mensen met een gevoelige huid is dat heel prettig. Dat bamboekatoen hypoallergeen is, heeft een aantal redenen. Ten eerste komt het doordat de stof zo goed ademt. Veel irritaties aan de huid worden veroorzaakt door wrijving en warmte, maar met een goede, ademende stof heb je hier veel minder last van. Dit kan vooral in gebieden met veel wrijving, zoals bij de oksels, een hoop ongemak wegnemen.

Ook bevat bamboekatoen vaak wat minder chemische materialen dan andere soorten katoen. Dit komt door de manier waarop het verbouwd wordt. Doordat bamboe van nature schimmelwerend is en niet zo gevoelig is voor ziektes, hoeven er minder pesticiden gebruikt te worden bij het verbouwen van bamboe. Mensen die gevoelig zijn voor bepaalde chemicaliën, kunnen dus meestal beter bamboekatoen dragen dan normaal katoen. Een badjas van bamboekatoen zit dus niet alleen heel lekker, maar het is ook nog eens vriendelijk voor je huid. Als je gevoelig bent voor allergieën of eczeem is dit dus ideaal.

Milieuvriendelijke badjassen

Als laatste kan ook nog genoemd worden dat bamboekatoen een milieuvriendelijk materiaal is. Zoals we al noemden, worden bij het verbouwen van bamboe relatief weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat is mooi, want hoewel bestrijdingsmiddelen de planten goed en gezond houden, is het natuurlijk niet zo gezond voor de dieren op een plantage. Wanneer vogels een vergiftigd insect eten, kunnen ze daar zelf ook goed ziek van worden. In die zin is bamboekatoen dus beter om te dragen dan normaal katoen, zodat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn om je badjas te produceren.

Daarnaast is bamboe milieuvriendelijker omdat het een gras is. Dat klinkt misschien een beetje abstract, maar grassen groeien op een andere manier dan andere planten. Je kunt ze kort afsnijden en ze blijven gewoon doorgroeien. Bamboe kun je in feite gewoon maaien, net als het gras in je tuin. Doordat je bamboe niet elke keer opnieuw hoeft te planten, is het verbouwen ervan veel minder belastend voor de grond. Sterker nog: bamboe verrijkt de grond waar het op staat. Vergelijk dit met normaal katoen, waarvoor soms stukken bos afgebrand worden om de grond vruchtbaar genoeg te krijgen voor een plantage.

Natuurlijk vallen hier wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Bamboekatoen is geen heilig materiaal. Bepaalde soorten bamboe zijn nu eenmaal geschikter om kleding van te maken dan andere, waardoor veel boeren dezelfde soort bamboe gaan verbouwen en de kans op ziektes toch groter wordt. Daarnaast helpen bepaalde bestrijdingsmiddelen en chemicaliën om de bamboe bijvoorbeeld sneller te laten groeien, waardoor ze vaak toch gebruikt worden, zelfs als dit voor de gezondheid van de plant niet per se nodig is. Toch is vanuit een milieuperspectief bamboekatoen vaak toch wel een betere keuze dan normaal katoen.

Badjas van bamboekatoen kopen

Bij Badjasparadijs hebben we een klein assortiment aan badjassen van bamboekatoen. Deze zijn voornamelijk te vinden bij de herenbadjassen, al zijn herenbadjassen vaak ook prima als uniseksbadjassen te dragen. We verkopen onze bamboekatoenen badjassen in verschillende kleuren en met verschillende patroontjes, waardoor er meer luxueuze varianten en een meer sportieve variant te krijgen is. Allemaal zijn ze prima geschikt als saunabadjas, zowel in materiaal als ontwerp. De kleuren en patronen zijn ingetogen en zullen dus niet zo opvallen in de sauna, maar genoeg om je badjas aan de kapstok terug te vinden.

Wil je een passend setje met je partner samen? Dat kan ook. Onze King&Queen badjassen zijn ook van bamboekatoen gemaakt. Hoge kwaliteit dus, met een leuk design. Bij Badjasparadijs kan het allemaal. Bekijk snel ons assortiment of lees verder in de Q&A als je nog meer vragen hebt over onze diensten of producten.