Badjas van bamboekatoen

Bij Badjasparadijs hebben we  badjassen van verschillende materialen. Voor ochtendjassen is fleece bijvoorbeeld heel populair en voor saunabadjassen wordt wafelkatoen veel gebruikt. Op welke plek in dit plaatje vallen badjassen van bamboekatoen? Wanneer is bamboekatoen handig en wanneer kun je beter een ander materiaal kiezen?

Bamboe in de sauna

Laten we beginnen bij de momenten waarop bamboekatoen misschien wel de beste stofkeuze is – en dat is vooral in de sauna. Zowel normaal katoen als bamboekatoen is zeer absorberend, zeker als het geweven is tot badstof. Beide stoffen ademen ook goed. Dit betekent dat de stoffen veel water opnemen, maar ook relatief snel weer opdrogen. Ademende stoffen zijn wat luchtiger, wat ervoor zorgt dat niet alleen water, maar ook zweet vrij snel verdwijnt. Zeker in de sauna is dit natuurlijk een groot voordeel. Door de absorberende kracht en de luchtigheid van bamboekatoen, is een  saunabadjas van bamboe dus een prima idee.

Maar dat is niet waar de voordelen ophouden. Een  badjas van bamboekatoen heeft nog twee andere, belangrijke kenmerken die deze stof zelfs nog net wat geschikter maken voor gebruik in de sauna dan normaal katoen. Ten eerste heeft bamboekatoen een temperatuur-regulerende werking. Dit betekent dat het goed warmte vasthoudt als dat nodig is, maar ook luchtig is, zodat je nooit oververhit raakt als je je badjas van bamboekatoen aan hebt. In de sauna, waar je vaak hoge en lage temperaturen met elkaar afwisselt, is dat natuurlijk een enorm voordeel.

Ten tweede is bamboekatoen hypoallergeen . Dit is niet voor iedereen belangrijk – de meeste mensen hebben geen problemen met het dragen van normaal katoen of synthetische stoffen – maar voor mensen met een gevoelige huid kan bamboekatoen een echte uitkomst zijn. Als je van veel stoffen jeuk, rode plekken of zelfs uitslag krijgt, is het zeker de moeite waard om eens een badjas van bamboekatoen te proberen. Een badjas van bamboe is dus zacht, warm (of koel, net wat je nodig hebt) en geschikt voor ieder huidtype. Daarmee is het een ideaal materiaal voor een saunabadjas.

Draag een steentje bij voor het milieu

Bamboekatoen is overigens niet alleen goed voor degene die het draagt, maar ook voor de natuur! Het verbouwen van bamboe is namelijk minder schadelijk voor het milieu dan normaal katoen. Een van de redenen dat bamboekatoen bijvoorbeeld hypoallergeen is, is omdat er bij het verbouwen van bamboe maar heel weinig pesticiden nodig zijn. Bamboe is van nature schimmelwerend, dus er hoeven minder chemische middelen gebruikt te worden om de planten gezond te houden. Dit is niet alleen een voordeel voor jou als drager, maar ook heel prettig voor de dieren die in de buurt van de plantage leven.

Daarnaast verrijkt bamboe de grond waar het op groeit, wat betekent dat een bamboeplantage de grond beter maakt. Bamboe is in feite een grassoort en het kan dus, net als het gras in de tuin, afgesneden worden zonder dood te gaan. Daardoor kan bamboe na de oogst zonder problemen doorgroeien. Katoenplanten hebben een veel intensievere verzorging nodig en putten in de loop van de tijd de grond uit waar ze op groeien. Daarnaast heeft een katoenplantage ook veel meer water nodig dan een bamboeplantage. Het is dus wel duidelijk dat bamboekatoen over het algemeen de milieuvriendelijkere optie is.

We hebben bij Badjasparadijs een klein assortiment aan badjassen van bamboekatoen, maar we houden natuurlijk altijd onze ogen open voor mooie, nieuwe modellen die we aan onze catalogus toe kunnen voegen. Zo hebben we bijvoorbeeld een paar luxueuze  kamerjassen van bamboekatoen voor heren. Deze zijn te krijgen in lichtgrijs en marineblauw. Door de sjaalkraag zien ze er super chic uit! Ook zit er tussen de  herenbadjassen een  sportbadjas van bamboekatoen. Onze matchende ‘King’ en ‘Queen’ badjassen zijn gemaakt van een mix van bamboekatoen en polyester, dus ook de dames kunnen een mooie badjas van bamboekatoen vinden in onze webshop.

Ochtendjas van bamboekatoen?

Hoewel bamboekatoen een heleboel voordelen heeft, zijn er ook momenten waarop bamboe misschien niet het ideale materiaal is voor je badjas. Zo is het assortiment bijvoorbeeld pas net een beetje aan het groeien. Als je dus op zoek bent naar een badjas met een specifiek patroontje of een bepaalde kleur, dan is de kans groter dat je die gaat vinden bij de  katoenen badjassen of fleece badjassen . Bamboe als materiaal voor kleding wordt langzaam steeds populairder, maar voorlopig is het nog niet op het niveau van normaal katoen.

Ook heeft bamboekatoen hetzelfde nadeel als normaal katoen: het is een stuk dikker en zwaarder dan fleece. Als je een lichte  ochtendjas wilt, of een badjas mee wilt nemen op vakantie, is bamboe daarom ook niet ideaal. In je koffer kun je beter een korte fleece ochtendjas of zelfs een  satijnen ochtendjas inpakken. Die nemen veel minder ruimte in en voegen ook maar weinig gewicht toe. Fleece is trouwens vaak ook veel zachter dan bamboekatoen. Bamboe wordt geweven tot badstof, dus het is wel zacht, maar niet zo pluizig als fleece.

Hoe dan ook, het is zeker de moeite waard om ons assortiment van bamboekatoenen badjassen eens te bekijken. Ze zijn ideaal voor mensen die graag naar de sauna gaan, mensen die veel sporten en mensen die een gevoelige huid hebben. Zit er op dit moment geen badjas tussen waar jij enthousiast van wordt? Kom dan zeker over een tijdje nog eens kijken, want bij Badjasparadijs zijn we altijd bezig met het uitbreiden en vernieuwen van ons assortiment!