Wat is de etiquette in de sauna?

Het is heerlijk om even helemaal te kunnen ontspannen in een sauna, spa of wellness centrum. Om ervoor te zorgen dat iedereen een ontspannen dag kan hebben in de spa, gelden er uiteraard een aantal regels. Wil jij goed voorbereid zijn op je eerste saunabezoek? Lees dan snel deze etiquette in de sauna.


Sauna badjas kopen

Sauna badjas kopen

 1. wafel badjs met naam
  Sauna badjas met naam
  € 56,50
 2. Kimono katoen wafelstructuur sauna
  Sauna badjas wafelstof
  € 49,95
 3. Badrock badjassen unisex rood
  Favoriet
  Badjas rood
  € 57,95
 4. Badjas met naam / geborduurde badjas
  Favoriet
  Badjas met naam / geborduurde badjas
  € 65,50
 5. Taupe badjas wafel
  Taupe badjas pique
  € 49,95
 6. Petrol badjas pique
  Petrol badjas pique - unisex
  € 49,95

Waar draag ik mijn badjas?

First things first: dit is een badjassenwinkel, dus we beginnen met de etiquette rond badjassen. In elke spa zijn er plaatsen waar je wel en niet je badjas draagt. Binnen de spa is het bijna nergens verplicht om een badjas te dragen. Een uitzondering daarop, is meestal het restaurant. Best logisch, want het zal voor veel mensen toch ongemakkelijk voelen om te eten in een ruimte vol naakte mensen. Op plaatsen waar een badjas verplicht is, staat of hangt over het algemeen wel een bordje, zodat je weet dat je je badjas aan moet trekken voor je naar binnen gaat.

Verder dragen veel mensen hun badjas als ze gewoon rondlopen of even ergens gaan zitten buiten een zwembad of sauna. Vooral buiten kun je snel afkoelen en is het dus een goed idee om je badjas aan te trekken, of in ieder geval in de buurt te houden voor het geval je het koud krijgt. Ook na een koude douche of dompelbad kan het lekker zijn om je badjas aan te trekken. Daarnaast werkt een katoenen badjas ook een beetje als handdoek, dus wanneer je wat op wilt drogen, kan een badjas daar goed bij helpen.

De plekken waar je absoluut geen badjas draagt zijn voornamelijk in het zwembad (logisch) en in de sauna’s zelf. Om toch een beetje een schoon gevoel te houden, is het in de meeste sauna’s gebruikelijk om een handdoek mee te nemen waar je op kunt zitten of liggen. De uitzondering zijn sauna’s waarin dat gewoon niet praktisch is, zoals een sauna met een hele hoge vochtigheid. Daarin zou je handdoek op de natte bank alleen maar doorweekt raken en de rest van de dag praktisch onbruikbaar zijn.

 1. marineblauwe badjas pique
  Marineblauwe badjas pique
  € 49,95

Hoe ga ik om met andere bezoekers?

Mensen komen in de sauna om te ontspannen, dus is het fijn als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt. Aangezien mensen naakt of vrijwel naakt rondlopen, is het wel zo beleefd om niet naar mensen te staren en geen commentaar te leveren op elkaars lichaam. Dat geldt natuurlijk voor negatieve opmerkingen, maar ook complimenten kunnen ongemakkelijk zijn. Voor de zekerheid is het dus het beste om je vooral met jezelf en je eigen vrienden of partner te bemoeien en de andere bezoekers zo min mogelijk aan te spreken.

Over partners gesproken: hoe gezellig het ook is om met z’n tweeën naakt in het openbaar te zijn – houd het netjes. Een spa is geen plaats voor intimiteiten en zelfs een simpele knuffel krijgt toch een andere lading wanneer je geen kleding draagt. Wanneer je met een groep bent, of het nu vrienden, je partner of andere mensen zijn, is het sowieso goed om te letten op je volume. De meeste sauna’s zijn stilteruimtes, maar ook in de zwembaden en andere open ruimtes is het wel zo vriendelijk om een beetje stil te zijn. Kortom: houd rekening met anderen, dan doen zij dat ook.

 1. unisex badjas wit
  Favoriet
  Witte badjas met capuchon
  € 54,95

Wat voor badjas kan ik dragen?

Om maar weer terug te komen op badjassen: welke badjassen zijn geschikt om te dragen naar de sauna? Ten eerste is het natuurlijk het beste om een badjas van katoen aan te hebben. Dit heeft niets met etiquette te maken en alles met comfort. Een badjas van een synthetische stof, zoals fleece, neemt geen water op, maar stoot het juist af. Daardoor gaat een fleece badjas op een natte huid heel klef aanvoelen. Niet doen dus. Een badjas van badstof of wafelstof is heel geschikt voor de sauna. Wil je iets bijzonders? Dan is bamboekatoen ook heerlijk om te dragen.

Verder komt het vooral aan op je eigen smaak, wat voor badjas je aantrekt naar de sauna. Als je een erg uitgesproken persoonlijkheid hebt en graag opvalt, kun je kiezen voor een badjas in een fellere kleur. Heb je daar niet zo’n zin in, dan zijn er genoeg ingetogen badjassen die toch anders zijn dan de standaard witte badjas van wafelstof. Het is wel handig een badjas te hebben die een klein beetje anders is, zodat je hem gemakkelijker terug kunt vinden aan de kapstok. Een badjas die niet wit is, een sjaalkraag heeft, of gemaakt is van badstof is bijvoorbeeld al gemakkelijk te spotten.

Een paar merken badjassen die geschikt zijn voor de sauna zijn bijvoorbeeld Badrock, VanDyck en Cawö. Al deze merken verkopen badjassen die van goede kwaliteit zijn, ingetogen kleuren hebben (daarmee kun je nooit iemand in de weg lopen) en toch een beetje opvallen. Door rustige kleuren te nemen die geen wit zijn (zoals grijs, petrol of taupe) of een rustig patroontje (bijvoorbeeld horizontale strepen), zie je direct welke badjas van jou is. Het model badjas maakt verder niet zo veel uit. Lang of kort, met of zonder capuchon: koop gewoon waar jij je lekker in voelt.

 1. badjassen in grote maten
  Wafel badjas wit - Grote maten badjas tot 10XL
  € 89,95

Sauna badjas online kopen

Bij Badjasparadijs kunnen we je een eindje op weg helpen met de etiquette in de sauna door naast goede informatie, ook nog eens prachtige badjassen aan te bieden. In onze webshop vind je badjassen van verschillende goede merken die heel geschikt zijn voor in de sauna. Je kunt onze catalogus filteren op een heleboel verschillende dingen zoals lengte, materiaal en kleur. Zo is het heel gemakkelijk om een mooie sauna-badjas te vinden die precies past bij jouw voorkeuren. Weet je nog niet precies wat je wil? Dan kun je ook gewoon door onze catalogus heen scrollen natuurlijk.

Wil je een meer persoonlijke badjas? Check dan onze mogelijkheden om een badjas te borduren. Wij kunnen je naam, initialen of een ander woord op je badjas borduren in verschillende kleuren en lettertype. Zo kun je je badjas helemaal personaliseren.