Badjas in kruiswoordpuzzels

Badjas kruiswoordpuzzels

In mijn vrije tijd vind ik het soms best lekker om op de bank te kruipen met een ouderwets puzzelboekje. Vooral puzzels met woorden, zoals kruiswoordpuzzels, kan ik heel erg van genieten. Natuurlijk zoek ik ook wel eens iets op, want wie kan er tegenwoordig nog zonder de hulp van het internet? Daardoor begon ik me af te vragen hoe noemen ze badjassen eigenlijk in kruiswoordraadsels?

Badjas hartjes

Badjas (4)

Mijn favoriete puzzelwoordenboek geeft voor het woord ‘badjas’ 4 verschillende opties: donzig, badmant, badmantel en kledingstuk. Ik moet eerlijk toegeven dat ik van het woord ‘badmant’ nog nooit gehoord heb. Ik krijg bijna het idee dat iemand ‘badmantel’ probeerde in te vullen, maar te vroeg op enter drukte en het daarna nog maar een keer heeft geprobeerd. Donzig kan wel kloppen, als je een lekkere zachte badjas hebt. Toch denk ik bij het woord ‘donzig’ eerder aan een kuikentje dan aan een badjas. Het zijn zeker niet de antwoorden die ik verwacht had. Zo leer je nog eens wat.

Badmantel

De opties voor cryptogrammen vond ik wel heel grappig. Er stonden drie voorbeeldopgaven voor een cryptogram: ‘colbert die moet worden gewassen’ (omdat het een jas is die in bad moet), ‘vroegere gebedsmantel’ (met bad als verleden tijd van bidden) en ‘zwemkleding’ (zwem = bad, kleding = jas). Wat me wel heel erg verbaasde bij de kruiswoord-opties voor ‘badjas’, was dat de woorden ‘ochtendjas’ en ‘kamerjas’ er niet tussen stonden. Misschien dat die twee zo overduidelijk zijn, dat ze niet in een online puzzelwoordenboek hoeven te staan? Of misschien denken puzzelmakers bij een kamerjas of ochtendjas gewoon niet aan een badjas.

Ochtendjas sterren

  1. Korte grijze sterren damesbadjas
    Favoriet
    Korte grijze sterren damesbadjas
    Normale prijs € 59,95 Speciale prijs € 39,95

Ochtendjas (6)

Ik ben daardoor wel nieuwsgierig geworden naar wat ze dan wel zien als een ‘ochtendjas’. Hier zijn 6 antwoorden voor: duster, kimono, negligé, kamerjas, peignoir en ochtendgewaad. Wel kamerjas dus, maar geen badjas. Kennelijk ziet het puzzelwoordenboek een badjas dus echt als iets dat je op een natte huid draagt en een ochtendjas of kamerjas niet. Het woord ‘ochtendgewaad’ maakt me wel een beetje aan het lachen. Daarbij zie ik direct een soort tovenaarskleding voor me, in plaats van een simpele, comfortabele badjas. Op Google afbeeldingen levert ‘ochtendgewaad’ ook een rijk assortiment aan kledingstukken op, waaronder een bruidsjurk!

Ochtendgewaad

  1. Badjas Endless Mae Kimly
    Badjas Endless Mae Kimly
    Normale prijs € 79,95 Speciale prijs € 69,95

Van ‘negligé’ vind ik het ook wel grappig dat hij ertussen staat. Ik ben zo veel bezig met badjassen, dat ik zo’n klein, sexy kledingstuk nauwelijks nog kan zien als een ‘ochtendjas’. Het eerste wat ik denk als ik zo’n plaatje zie is: meid, heb je het niet koud? Direct daarna vraag ik me af hoe oud ik ook alweer ben. Zo erg is het toch nog niet met mij gesteld? Het is wel duidelijk dat het puzzelwoordenboek een heel ander idee heeft van badjassen en ochtendjassen dan ik. Misschien moet ik zelf eens kruiswoordpuzzels gaan maken – die worden onoplosbaar!

Gelukkig is het puzzelwoordenboek niet het enige waar ik op vertrouw bij het oplossen van puzzels. Ik heb ook mijn eigen verstand en creativiteit nog. Als ik dus ooit ‘badjas’ zie staan, ga ik toch checken of ‘ochtendjas’ in de hokjes past.

Groetjes,

SAS