Hoe moet je fleece wassen?

Hoe moet je fleece wassen?

Heb je laatst een nieuwe fleece badjas gekocht? Ben je aan het twijfelen of je een badjas van fleece wilt? Of heb je misschien gewoon een fleecedeken waarvan je niet zeker weet of hij in de wasmachine mag? In deze blog vertel ik je hoe je fleece moet wassen.

Let op de wasvoorschriften!

Als je je afvraagt of een bepaald kledingstuk in de wasmachine mag, dan is het gemakkelijkste natuurlijk om in het waslabel te kijken. Vind je waslabels vervelend aanvoelen op je huid? Dan kan het handig zijn om de labels te bewaren nadat je ze uit de kleding geknipt hebt. Vooral als je een kledingstuk hebt van een stof die je normaal niet draagt, is het prettig om gemakkelijk terug te lezen wat er ook alweer wel en niet kon.

Heb je weinig ervaring met zelf de was doen, omdat je bijvoorbeeld net op jezelf bent gaan wonen, dan kunnen wasvoorschriften nog best verwarrend zijn. De belangrijkste dingen om op te letten zijn de volgende: het plaatje dat op een teil met water lijkt, zegt hoe warm je je kleding mag wassen en of het kledingstuk überhaupt in de machine mag. Als er een hand bij staat, betekent dat ‘alleen met de hand wassen”.

Een vierkantje met een rondje erin gaat over de droger en het strijkijzer-logo spreekt voor zich, lijkt me. Staan er puntjes in één van deze symbooltjes? Dat heeft met de temperatuur te maken. Eén puntje betekent lage temperatuur, twee puntjes is een medium temperatuur en drie puntjes betekent een hoge temperatuur. Dat geldt voor het wassen, drogen en strijken.

De mooiste fleece badjassen voor iedereen!
  1. Extra lange heren kimono van fleece – reliëf patroon – taupe
    Extra lange heren kimono van fleece – reliëf patroon – taupe
    € 74,90
  2. Blauwe herenbadjas met kroonborduring borst – capuchon - fleece
    Blauwe herenbadjas met kroonborduring borst – capuchon - fleece
    € 74,90
  3. Grijze herenbadjas voorzien van kleine kroon borduring - fleece
    Grijze herenbadjas voorzien van kleine kroon borduring - fleece
    € 74,90
  4. Grijze damesbadjas voorzien van kleine kroon borduring - fleece
    Grijze damesbadjas voorzien van kleine kroon borduring - fleece
    € 64,90
  5. Zwarte badjas voorzien van kroon borduring - korte damesbadjas fleece
    Zwarte badjas voorzien van kroon borduring - korte damesbadjas fleece
    € 65,90
  6. Dames badjas fleece - Noors dessin - Pastunette
    Dames badjas fleece - Noors dessin - Pastunette
    € 59,99

6 producten(en)

Was fleece niet al te heet

Label kwijtgeraakt, of heb je gewoon geen zin om je badjas binnenstebuiten te keren nu je toch al op internet zoekt? Geen zorgen, fleece badjassen kunnen best wat hebben. Kleding van fleece kan prima in de wasmachine en ook in de droger. Waar je op moet letten, is dat je de wasmachine niet op een al te hoge temperatuur zet. Dat is niet zo goed voor de stof en ook niet nodig om de badjas goed schoon te maken.

40 graden, of zelfs 30 als je milieubewust probeert te wassen, is meer dan genoeg om je fleece badjas te reinigen. Was je je fleece badjas warmer? Dan bestaat de kans dat je badjas krimpt en dat is natuurlijk een beetje zonde.

Fleece drogen en strijken

Fleece kun je gewoon aan de waslijn laten drogen. Het is geen heel absorberende stof, wat betekent dat zelfs dik fleece relatief snel opdroogt. Mocht je een droger hebben, dan kun je het beste een synthetisch programma gebruiken. De kans op krimpen is dan het kleinst. Fleece in de droger heeft één groot voordeel en één groot nadeel. Het voordeel is dat het fleece superzacht en wollig aanvoelt als je het eruit haalt. Het nadeel? Fleece wordt heel gemakkelijk statisch, dus schokken zijn nauwelijks te voorkomen.

Moet je een fleece badjas strijken? Nee, zeker niet! Niet alleen is het onnodig, maar je hebt zelfs de kans dat het fleece beschadigd raakt of smelt. Fleece wordt gemaakt van gerecycled plastic, waardoor het niet zo goed bestand is tegen de directe hitte van een strijkijzer. Mocht je je badjas per se kreukelvrij willen hebben, dan kun je beter stoom gebruiken.

Hoe vaak moet je fleece wassen?

Hoe vaak jij je fleece badjas in de wasmachine doet, hangt een beetje af van hoe vaak je hem draagt. Heb je je badjas elke dag aan, dan zul je hem vaker wassen dan als je hem bijvoorbeeld alleen op zaterdagavond draagt. Mijn tip is wel om fleece niet al te vaak te wassen. Hierdoor verslijt het wat sneller en dat is zonde van je badjas.

Doordat fleece gemaakt is van kunststof, bestaat bij een wasbeurt ook altijd de kans dat er pluisjes van de badjas komen, die in feite microplastics zijn. Ook voor het water is het dus beter om kleding van fleece niet al te vaak te wachten. In de hoeveelheid pluisjes merk je trouwens wel een verschil tussen een hoge kwaliteit fleece badjas, of een fleecedekentje dat je voor een paar euro koopt.

Groetjes!

SAS