Badjassen art, kunst met badjassen!

27-08-2018 15:48

Verschillende kunstwerken badjas

Verschillende kunstwerken

De Amerikaan Jim Dine zag in een badjas ook een kunstobject. Jim Dine is een beeldhouwer maar ook pop art kunstenaar. Dit laatste kennen we voornamelijk van Roy Lichtenstein en Andy Warhol, maar Jim Dine maakt ook mooie kunstwerken. De serie schilderijen van alledaagse voorwerpen was in 1962 zijn echte doorbraak. Hij maakte verschillende schilderingen van onder andere een badjas. In allerlei kleuren, maar ook in grijstonen, met een landschap op de badjas afgebeeld of met een zaag die door de badjas zaagt.

Hij noemde de schilderingen ook vaak een zelfportret, een weerspiegeling van zijn gevoel en dagelijkse leven. Door de badjas een zelfportret te noemen kan hij toch zichzelf weerspiegelen op doek, papier of hout zonder dat hij daadwerkelijk zijn gezicht hoeft te schilderen. Doordat de vorm van de badjas menselijk is, maar zonder inhoud, kan er toch over gebracht worden wat hij duidelijk wil maken. Zelf claimt hij nooit een badjas te dragen, maar door de hoeveelheid kunstwerken die hij van badjassen heeft gemaakt valt dat misschien wel te betwijfelen. Iemand die met zoveel liefde en passie keer op keer kunstwerken met een badjas in de hoofdrol maakt moet toch weten hoe fijn het is om een badjas te dragen?

Cawo badjas met vogels

Ook in het werk van James Wilson Morrice is een badjas terug te vinden. Op het schilderij "Femme au peignoir rouge" (vrouw in rode badjas) staat een vrouw afgebeeld in een prachtig rode badjas. Het is op het schilderij duidelijk te zien dat de dame zich op haar gemak voelt en zich niet schaamt voor haar eigen lichaam. Maar voor de zekerheid heeft zij toch ook een dames badjas dicht bij de hand.

De vrouw van Sean Connery schilderde een portret van haar man waarop hij een gele heren badjas draagt, een bijzonder schilderij waar toch wel de ontspanning er vanaf straalt. Het schilderen van mensen die een badjas dragen kan op de schilder zelf misschien ook wel ontspannend werken, als het model zich op zijn of haar gemak voelt, voelt de kunstenaar zich dat ook. Waarom zouden er niet meer mensen op het idee zijn gekomen om mensen in badjas te schilderen? Zou de Nachtwacht wat minder statisch en streng zijn als de figuren allemaal in badjas zouden poseren?

Elke badjas is een kunstwerk

Elke badjas is een kunstwerk

Een badjas zelf kan natuurlijk ook een heel kunstwerk zijn. Denk aan badjassen met een bijzondere print of een badjas waar een heel kunstig borduursel op is gemaakt. Als je een kimono tot de badjas mag rekenen is elke kimono toch ook weer een kunstwerk op zich. Er zijn zelfs tentoonstellingen waar veel verschillende kimono's tentoongesteld worden. En als je daar goed naar kijkt is elke kimono inderdaad een prachtig kunstwerk met fantastisch handwerk. Kunst is ook werkelijk overal te vinden.

Kunst is meestal een statement. Meer lezen over badjassen als statement? Bekijk de rest van onze blog!

Gezellig dat je er bent!