Badjas over de grenzen, de meest opvallende versies

25-08-2018 18:42

Maar hoe zit dat eigenlijk in andere landen, en dan met name de landen die een hele andere cultuur hebben? Dragen ze daar ook een badjas zoals wij die kennen of bestaat dat daar niet zo? Wat dragen ze dan wel?

Alles over de oorsprong van de badjas , lees je hier.

Japanse Kimono’s, kleurrijke Sari’s en rijkelijk versierde Kaftans

Japanse Kimono’s, kleurrijke Sari’s en rijkelijk versierde Kaftans

Wat we misschien wel het beste kennen is de Kimono die uit Japan komt. Deze traditionele kleding is door de kleurrijke stof en prachtige patronen ook in Nederland zeer geliefd. Alleen dragen wij een ander soort kimono, hij is wat aangepast naar onze wensen zodat wij hem als kamerjas kunnen dragen waar ze hem in Japan echt als traditionele kleding dragen. Een ander kleurrijk kledingstuk dat soms over komt vliegen is de Sari, een traditioneel kledingstuk in landen als India, Bangladesh en Nepal. Ook hier voelen wij ons door aangetrokken door de prachtige kleuren en de soepele stof. Toch is ook dit in die landen niet echt gebruikelijk om te dragen als badjas maar voornamelijk als traditioneel kledingstuk en op speciale gelegenheden als bruiloften en feesten.

Witte badjas van Cawo

Het is ook geen kledingstuk wat men snel aantrekt, het bestaat namelijk uit één lang stuk stof en het vergt aardig wat oefening om deze op de juiste manier om te slaan. In het Midden-Oosten, maar ook in Afrikaanse landen kennen ze de kaftan, officieel een mannengewaad maar tegenwoordig ook veel door vrouwen gedragen. Dan wel ook weer in opvallende kleuren en versierd met mooie kralen en borduursels. In Marokko kennen ze voornamelijk de variant die Djellaba genoemd wordt. Even mooi en rijk versierd als de kaftan, maar net weer volgens een andere traditie. Maar ook dit dragen de dames en heren niet als badjas maar als alledaagse kledij.

Traditioneel comfort - Badjasparadijs.nl

Traditioneel comfort

Wellicht dragen de dames en heren in andere verre oorden ook wel gewoon een dames badjas of heren badjas zoals wij hem kennen. Het is ook niet ondenkbaar dat de voorgenoemde traditionele kleding zo comfortabel zit dat de mensen die ze dragen niet eens hoeven te overwegen om een badjas of kamerjas aan te schaffen. Waar wij ons dagelijks in strakke skinny jeans proberen te wurmen en blij zijn als we iets gemakkelijks aan kunnen, kiezen zij ervoor om dagelijks prettig zittende kleding te dragen. Wel is duidelijk dat de Westerse landen zich veel laten inspireren door deze traditionele kleding. De vaak kleurrijke kleding is iets wat ons blijft intrigeren en waar we onszelf ook graag in zouden hullen. Misschien niet in het dagelijkse leven, maar wanneer we de kans krijgen om in een privé thuissituatie een prachtig kleurrijk gewaad kunnen dragen zullen we daar zeker geen nee tegen zeggen.

Gezellig dat je er bent!