Badjas bij een milieuvriendelijke levensstijl

Badjas bij een milieuvriendelijke levensstijl

Voor veel mensen is het belangrijk om in hun dagelijks leven een beetje op het milieu te letten. Toch is het nog best moeilijk om daar echt constant bewust mee bezig te zijn. Daarom zet ik vandaag even op een rijtje welke badjassen passen bij een milieuvriendelijke levensstijl. Zo kun je een bewustere keuze maken.

Let op de materialen

Als je een nieuwe badjas wilt kopen en daarbij een milieubewuste keuze wilt maken, dan kun je het beste letten op de materialen waarvan de badjas gemaakt is. De meeste badjassen worden gemaakt van katoen of van fleece, maar we hebben ook badjassen van een mix met bamboekatoen. Welke materialen zijn het best voor het milieu en welke zijn minder goed?

Omdat elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen heeft, lijkt het me nuttig om ze hieronder allemaal even te bespreken. Zo krijg je een completer beeld dan als ik gewoon zeg ‘dit is goed en dit niet’. Wil je echt overal op letten bij het kiezen van je badjas? Dan is het ook handig om uit te zoeken waar de badjassen gemaakt worden en hoe ze vervoerd worden. Dat verschilt per merk en soms zelfs per model badjas.

Bamboekatoen

Als ik denk aan milieuvriendelijke materialen voor badjassen, dan is bamboekatoen het eerste wat in me opkomt. Bamboekatoen wordt gemaakt van bamboe. Die plant groeit heel snel, zonder al te veel water nodig te hebben, en is ook van nature schimmelwerend. Er zijn daardoor minder pesticiden en andere gevaarlijke middelen nodig dan bijvoorbeeld bij het verbouwen van katoen. Bamboe is ook goed voor de grond waar het op groeit. Die wordt er meestal alleen maar vruchtbaarder van.

Zitten er ook nadelen aan bamboekatoen? Ja, een paar. Bamboekatoen is nog niet zo bekend in de kledingindustrie, waardoor je vaak een kleinere keuze hebt in badjassen dan als je zoekt naar een badjas van katoen. Ook wordt het vaak gemixt met synthetische stoffen. Een badjas van 100% bamboekatoen is lastig te vinden. Toch heeft bamboekatoen wat mij betreft meer voordelen dan nadelen.

Badjassen van 100% katoen
 1. Badjas velours katoen - 4 kleuren
  nieuw
  Badjas velours katoen - 4 kleuren
  € 49,95
 2. Luxe kamerjas strepen - katoenen badjas heren
  Luxe kamerjas strepen - katoenen badjas heren
  Normale prijs € 89,95 Speciale prijs € 69,95
 3. Velours katoenen badjas unisex - lichtgrijs
  Velours katoenen badjas unisex - lichtgrijs
  € 59,95
 4. Kimono heren katoen - Cawo
  Kimono heren katoen - Cawo
  Normale prijs € 149,90 Speciale prijs € 129,90
 5. Katoenen kinderbadjas mousseline – capuchon – 6 kleuren
  Katoenen kinderbadjas mousseline – capuchon – 6 kleuren
  € 24,50

Katoenen badjassen

Wie een badjas zoekt voor de sauna, de douche of het zwembad komt meestal uit bij katoen. Dit is een erg populaire stof om kleding van te maken. Katoen wordt in grote hoeveelheden geteeld en verwerkt. Het is een natuurlijke stof, waardoor katoenen badjassen en andere katoenen kleding biologisch afbreekbaar zijn. Ook wordt er bij de verwerking van katoen relatief weinig CO₂ uitgestoten, dus dat is goed nieuws.

Aan de andere kant heeft katoen wel veel water nodig om goed te groeien. De grond waar katoen op groeit wordt langzaam minder vruchtbaar, dus er wordt ook veel kunstmest gebruikt. Ook het verven van katoen gaat vaak niet met milieuvriendelijke stoffen. Gelukkig werken steeds meer kledingmerken met ecologisch verantwoord katoen. Daarbij wordt veel beter gelet op de impact die de katoenteelt op het milieu heeft.

Warme, zachte fleece badjassen
 1. Oudroze damesbadjas met knopen
  Oudroze damesbadjas met knopen
  € 39,50
 2. Damesbadjas fleece bruin met capuchon - Charlie Choe
  Damesbadjas fleece bruin met capuchon - Charlie Choe
  € 59,99
 3. Damesbadjas fleece lichtblauw met capuchon - Charlie Choe
  Lekker warm
  Damesbadjas fleece lichtblauw met capuchon - Charlie Choe
  € 59,99
 4. Roze kinderbadjas panter - fleece
  Roze kinderbadjas panter - fleece
  € 22,95
 5. Draagbare deken kinderen - met naam borduren
  Draagbare deken kinderen - met naam borduren
  € 42,50

Badjassen van fleece

Fleece is de eerste synthetische stof die ik bespreek. Misschien denk je daardoor al snel dat het niet goed is voor het milieu, maar dat valt wel mee. Fleece is bijna altijd een gerecycled materiaal. Het wordt meestal gemaakt van oude PET-flessen. Er is voor fleece dus geen landbouwgrond nodig en er worden ook geen nieuwe grondstoffen voor gebruikt. Het is juist een hele goede manier om vervuiling te voorkomen!

Het voordeel van fleece is aan de andere kant ook weer een nadeel. Doordat fleece gemaakt is van kunststof, gelden de pluisjes die van de stof afkomen als microplastics. Hoe heftig een badjas van fleece pluist, dat ligt aan de kwaliteit. Bij Badjasparadijs zoeken we altijd badjassen van hoge kwaliteit fleece. Toch kun je niet voorkomen dat er wat pluisjes vanaf komen in de wasmachine. Fleece is ook niet biologisch afbreekbaar zoals katoen.

Milieuvriendelijk met je badjas omgaan

Letten op het milieu stopt niet bij het kopen van je badjas. Ook de keuzes die je zelf maakt kunnen daar invloed op hebben. Het kan bijvoorbeeld heel fris aanvoelen om je badjas elke twee dagen in de wasmachine te doen, maar dat is vaak echt niet nodig. Een ochtendjas kun je best een week of misschien zelfs twee dragen zonder hem te wassen. Zo gebruik je minder water en heb je bij ochtendjassen van fleece ook minder pluisjes die loslaten.

Het voordeel van een badjas iets minder vaak wassen, is dat ze dan langzamer verslijten. Als je heel lang met je badjas doet, dan hoef je ook niet snel een nieuwe te kopen en dat is ook weer milieuvriendelijk. Bij Badjasparadijs werken we het liefst samen met merken die hoge kwaliteit leveren. Zo’n badjas is een investering die zichzelf zeker terugbetaalt.

Vegan badjas

Om dit verhaal over milieuvriendelijke badjassen af te sluiten heb ik één echte aanrader voor natuurliefhebbers. Het merk Vossen heeft een vegan badjas. Deze is gemaakt met aandacht voor de natuur en dieren. Hij is gemaakt van milieuvriendelijk gekweekt katoen en getest op schadelijke stoffen.

Het is een badjas van hoge kwaliteit die super geschikt is om te dragen naar de sauna, bij het zwembad of gewoon thuis. Met deze badjas kun je jaren doen, wat ook weer goed is voor het milieu. De badjas heeft een uniseks model en is te krijgen in de maten S tot XL. Hij is dus voor heel veel mannen en vrouwen geschikt.

Welke badjas kies jij?

Groetjes!

SAS